Close 
Thumbnail
Thumbnail

Hoofdkantoor Rabobank Westland

The Project
De Rabobank heeft milieu bewustheid en duurzaam bouwen hoog in het vaandel staan. Toen er een nieuw hoofdkantoor voor de Rabobank Westland moest komen was direct duidelijk dat dit pand zo weinig mogelijk invloed op het milieu mocht hebben. Door toepassing van moderne technieken als een warmtewisselaar, warmtepompen, zonnecollectoren en 3-voudig isolatieglas met een U-waarde van 0,6 W/m²K, is een kantoor gerealiseerd dat geen fossiele brandstoffen verbruikt.

Aangezien het verwarmen en koelen van het pand door toepassing van deze technieken steeds minder energie verbruikt, wordt verlichting de grootste energieverbruiker. De energie die nodig is om een modern kantoorgebouw te verlichten kan oplopen tot 40% van het totale energieverbruik. Om dit energieverbruik te beperken heeft men zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk licht. Hierbij moest voorkomen worden dat het pand extreem opwarmt.

Op iedere verdieping is de gevel voorzien van een zonneluifel welke doorloopt in een zwevend plafond aan de binnenzijde. Boven deze zonneluifel is Pilkington Insulight Activ™ met Pilkington Activ Suncool™ 70/40 met een gelaagde binnenruit met matte folie toegepast. Hierdoor wordt diffuus licht het pand binnengelaten dat door weerkaatsing op het zwevende plafond zeer ver het pand binnendringt. Onder de zonneluifel is 3-voudig isolatieglas toegepast met dezelfde binnenruit, een argon gasgevulde spouw van 15 mm, een 6 mm geharde ruit, een 27 mm argon gasgevulde spouw voorzien van Pilkington Insulight™ met ScreenLine® gemotoriseerde jaloezieen 66.2 binnenruit met een Pilkington Optitherm™ S3 coating. De totale opbouw voorziet ook in doorvalveiligheid.

Door de combinatie van de ligging en vorm ten opzichte van de zon, de moderne technieken en het toegepaste glas, is een pand neergezet dat CO2 uitstoot met 86% reduceert ten opzichte van andere kantoorgebouwen van dit formaat.
  Project ReferenceBE050
  View Project Location Map
Project Details
Address
De Lier
Opening Date
2009
Building Type
  • Office Building
About the Architect/Installer
Architect
Böhtlingk Architectuur
Benefit Led Categories
  • Self Cleaning
  • Solar Control
  • Special Applications
  • Thermal Insulation