Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Kestävän kehityksen pilottitalo

The Project
Omakotitalo Joutjärven rannalla edustaa kestävän rakentamisen huippua ja innovaatioita. Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota ympäristöystävällisyyteen, uudelleenkäytettävyyteen ja vähäpäästöisiin materiaaleihin. Peikon ja Sweco Finland Oy:n yhteistyön tuloksena syntynyt omakotitalo toimii kestävän rakentamisen pilottitalona, joka mullistaa perinteiset käytännöt.
Kohteen keskiössä on ajatus rakenteiden uudelleenkäytettävyydestä ja päästöjen minimoimisesta sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Tämä on saavutettu muun muassa käyttämällä pulttiliitoksia rungossa, jotka mahdollistavat rakenteiden purkamisen ja uudelleen käyttämisen helposti. DELTABEAM® Green -liittopalkki edustaa Peikon vihreää vaihtoehtoa, jonka hiilijalanjälki on puolet pienempi kuin perinteisillä teräspalkeilla. Myös ontelolaatoissa ja pilareissa on käytetty vähäpäästöisiä materiaaleja, ja tuotannossa on hyödynnetty uusiutuvaa energiaa.
Rakennusmateriaalien kierrättäminen ja uudelleenkäyttö ovat tärkeitä kestävän rakentamisen periaatteita. Omakotitalon runko on suunniteltu niin, että se voidaan tulevaisuudessa purkaa ja siirtää toiseen paikkaan. Pulttiliitokset mahdollistavat rakenteiden purettavuuden, ja erityiset kierreliitokset ontelolaattojen ja DELTABEAM®-palkkien kiinnityksessä tekevät uudelleen kokoamisen helpoksi.
Vaikka Suomessa on perinteisesti osattu kierrättää ja hyödyntää vanhoja materiaaleja uuden rakentamiseen, tulevaisuudessa tarvitaan uusia tapoja ja ratkaisuja materiaalien säilyttämiseksi arvokkaina. Peikko kehittää jatkuvasti vähäpäästöisiä tuotteita sekä ratkaisuja, jotka edistävät rakenteiden purettavuutta ja uudelleenkäytettävyyttä.
Lasirakenteet ovat merkittävä osa omakotitalon suunnittelua, ja ne tuovat avaria maisemia ja runsaasti luonnonvaloa tiloihin. Lasien kiinnityksessä on käytetty alumiiniprofiilijärjestelmää, mikä lisää jämäkkyyttä verrattuna puukiinnitykseen. Kaikki lasit ovat turvalasia, ja lasipinta-alan ollessa suuri, lujuuslaskelmat on tehty tarkasti. Lasit on valmistettu erityiskirkkaasta matalarautaisesta lasista, jotta laseille tyypillinen vihertävä sävy ei korostu paksuissa monikerroslaseissa. Ikkunoissa on myös auringonsuojapinnoite, mikä estää sisätilojen ylikuumenemista ja säästää jäähdytysenergiaa. Julkisivun lasirakenne on 12.8 mm Pilkington Suncool™ Optilam™ 70/35 OW , väli 14 mm, keskilasi 6 mm Pilkington Optitherm™ OW ja sisin lasi 12.8 mm Pilkington Optilam™ OW. Julkisivussa on 3K-lasia noin 150 m2.
Yhteistyössä Arkkitehtitoimisto Pet Michael Oy:n, Sweco Finland Oy:n, Peikon ja Maakunnan Lasi Oy:n kanssa on syntynyt kestävän rakentamisen mallikohde, joka yhdistää innovatiiviset rakennustekniset ratkaisut ja vastuullisen suunnittelun. Omakotitalo Joutjärven rannalla edustaa tulevaisuuden rakentamisen suuntaa, missä ekologiset ja kestävät ratkaisut ovat avainasemassa.

Kuvat Peikko Group  ©

  Project ReferencePR_FI0094
  View Project Location Map
Project Details
Surface Area
150 m²
Address
Huhmarannankatu 7, 15170 Lahti
Opening Date
2023
Building Type
  • Residential / Domestic
About the Architect/Installer
Architect
Pet Michael Oy
Installer
Maakunnan Lasi Oy
Benefit Led Categories
  • Solar Control
  • Thermal Insulation