Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Fire Station, Doetinchem, the Netherlands

The Project
The fire station located by a major avenue in Doetinchem is embedded in green surroundings. The building is located on the main street in Doetinchem, the shady street is lined with trees. It was designed as a villa with offices, meeting rooms, training facilities, living and sleeping areas, as well as a sheltered area for the fire engines.

The building is dominated, inside and out, by transparency obtained through the huge area of glazing. The fully glazed sheltered area for the fire engines stands under huge cantilevers. A spacious staircase located in the centre of the fire station connects all floors and functional areas.

Glazing reveals the dynamic environment of the fire station, operational 24 hours a day.

The building features solar control glass Pilkington Suncool™ 70/35 that offers benefits in summer and in winter due to its combined solar control and low-emissivity energy-efficient properties. Due to safety regulations some parts of the glazing were made of laminated fire-protection glass, Pilkington Pyrodur®.

Photography: © Ossip van Duivenbode
  Project ReferenceGL_PR0139
  View Project Location Map
Project Details
Surface Area
200 m²
Address
Stokhorstweg 1, 7006 GA, Doetinchem, the Netherlands
Opening Date
Mar 2014
Building Type
  • Public
  • Office Building
About the Architect/Installer
Architect
Bekkering Adams Architecten
Installer
Installer: Staalbouw Ter Huurne Haaksbergen BV; IGUs: Pilkington Nederland