Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

QBIG III, Heilbronn

The Project
QBIG III - het innovatieve kantoorgebouw op het bedrijventerrein van Heilbronn

Met het innovatieve kantoorgebouw QBIG III is het markante bouwtrio op bedrijvenpark in Heilbronn Schwabenhof voltooid. Het is een indrukwekkend glazen gebouw met een extravagant stalen skelet. Kamerhoge beglazing met de zonwerende beglazing, Pilkington Suncool™ Blue 50/27, zorgen voor een aangenaam klimaat in de zomer en bieden een mooi uitzicht op de omgeving. 

De natuurlijke verlichting en ventilatie van de werkplekken en het efficiënte gebruik van de ruimte waren belangrijke onderwerpen die de architecten tijdens het ontwerp hebben nagestreefd. Er zijn geen donkere zones in het gebouw, alle kantoren zijn uitgerust met kamerhoge beglazing of gevelelementen en kunnen natuurlijk worden geventileerd.

Een kubus volledig gemaakt van glas
De gevel is ontworpen als een verticale raamstijlconstructie met terugkerende gevel- en raamelementen in een breedte van 1,25 m tot max. 3,40 m hoogte. De gevelelementen zijn gebouwd met het Schüco FW50+ -systeem, de ramen in het tweede element met de Schüco AWS 75 BS.Si.

Het gehele glazen gebouw is voorzien van ca. 3000 m² drievoudige zonwerende beglazing. De architecten wilden glas met gemiddelde buitenreflectie, een blauw uiterlijk en de laagst mogelijke g-waarde. Om aan de eisen te voldoen, is er gekozen voor Pilkington Suncool™ Blue 50/27.

De drievoudige beglazing heeft een lage g-waarde en een Ug-waarde van 0,6 W/m²K. De beglazing is gehard glas vanwege het verwachte schaduweffect van de stalen balken voor de glazen gevel. Het risico op glasbreuk kan dus worden geminimaliseerd door temperatuurschommelingen.

QBIG III en de andere aangrenzende gebouwen op het bedrijven maken duidelijk dat ze bij elkaar horen dankzij de expressieve architectonische taal.

Fotograaf: Dirk Wilhelmy, Stuttgart
  Project ReferenceBE00291
  View Project Location Map
Project Details
Surface Area
3000 m²
Address
Lise-Meitner-Straße 4, 74074 Heilbronn, Duitsland
Opening Date
2017
Building Type
  • Office Building
About the Architect/Installer
Architect
Riemer Planung GmbH
Installer
Glass facade: Wölz Stahl- und Metallbau GmbH & Co.KG; Steel skeleton: Vorndran Metallbau GmbH & Co.KG; Glass technology consulting: Flachglas MarkenKreis GmbH; IGUs: Pilkington Austria, Bischofshofen
Benefit Led Categories
  • Safety Security
  • Solar Control