Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Siedziba główna Grupy Lotos SA, Gdańsk

The Project
Projekt głównej siedziby firmy Lotos SA wykonała pracownia projektowa Arch-Deco Sp. z o.o. z Gdyni. Biurowiec zbudowany jest na planie trójkąta równoramiennego o wypukłych bokach i zaokrąglonych wierzchołkach. Do budowy obiektu wykorzystano szyby zespolone Pilkington Insulight™ Sun wykonane ze szkła Pilkington Suncool™ 70/40 i Pilkington Optilam™ 8,8 i 9,5. Biurowiec jest nie tylko jednym z najnowocześniejszych budynków północnej części Polski, ale również wizytówką Grupy Lotos SA – obiektem charakterystycznym i rozpoznawalnym.
Szklana fasada biurowca wykonana została w technologii ściany dwupowłokowej. Do przeszklenia zewnętrznej „skóry” wykorzystano hartowane bezpieczne szkło Pilkington Optiwhite™ o grubości 10 mm. Charakterystyczną cechą tego produktu jest jego barwa, która w przeciwieństwie do tradycyjnego szkła float pozbawiona jest zielonkawego odcienia. Efekt taki uzyskuje się dzięki obniżeniu zawartości żelaza w składzie chemicznym szkła. Powłoka wewnętrzna fasady wykonana została z przeciwsłonecznego wysokoefektywnego szkła Pilkington Suncool™ 70/40 o grubości 6 mm, które zespolone zostało z bezpiecznym szkłem laminowanym Pilkington Optilam™ 8,8. W przeszkleniach na poziomie parteru zastosowano szkło bezpieczne i antywłamaniowe Pilkington Optilam™ 9,5. Zewnętrzna i wewnętrzna powłoka fasady oddzielone są przestrzenią wentylowaną o szerokości 600 mm pełniącą rolę filtra. Filtr ten przepuszcza do wewnątrz tylko czyste powietrze, zatrzymując tym samym wszelkie zanieczyszczenia, których z racji położenia budynku nie brakuje. Zastosowanie technologii fasady dwupowłokowej powoduje, że bilans energetyczny budynku jest o wiele lepszy. Ponadto system klimatyzacji wyposażony został w filtry chroniące pracowników przed szkodliwymi związkami chemicznymi unoszącymi się nad rafinerią oraz drogą szybkiego ruchu nr 7, która przebiega wzdłuż budynku.
Na ostatnim piętrze zaprojektowano taras zewnętrzny, umożliwiający zarządowi i jego gościom podziwianie panoramy całego administracyjno-produkcyjnego terenu Grupy Lotos oraz historycznego centrum Gdańska. Bezpieczeństwa osób przebywających na tarasie chronią balustrady wykonane ze szkła hartowanego Pilkington Optiwhite™ o grubości 19 mm.
  Project ReferencePL0026
  View Project Location Map
Project Details
Surface Area
5000 m²
Address
Gdańsk, ul. Elbląska 135
Opening Date
Oct 2006
Building Type
  • Office Building
About the Architect/Installer
Architect
Arch-Deco Sp. z o.o. - Zbigniew Reszka, Michał Baryżewski, Barbara Jawień
Installer
Eljako-Al Sp. z o.o.