Close 
Thumbnail

PFRON, Warszawa

The Project
Główna siedziba Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych mieści się w Warszawie, przy Al. Jana Pawła II. Budynek powstał pod koniec lat 90. a jego szklana fasada łączy elementy przezierne i nieprzezierne.

Przezierna część elewacji została wykonana z refleksyjnego szkła przeciwsłonecznego Pilkington Eclipse™ Blue-Green* o ciekawym niebieskozielonym odcieniu. Interesujący efekt wizualny połączono tu z korzyściami użytkowymi tj. ochroną przed słońcem, bowiem ten rodzaj szkła zapewnia wysoki poziom ochrony przed słońcem przy dobrej przepuszczalności światła i niskiej absorpcji ciepła (w porównaniu do innych refleksyjnych szyb barwionych w masie). W nieprzeziernych pasach międzyokiennych użyto szkło hartowane Pilkington Spandrel Glass w harmonizującym niebieskozielonym odcieniu.


* Szkło Pilkington Eclipse™ Blue-Green użyte w tym projekcie zostało wycofane z naszego asortymentu produktów. W zamian proponujemy zastosowanie szyby Pilkington Eclipse Advantage™ Blue-Green o jeszcze lepszych parametrach.
  Project ReferencePL0139
  View Project Location Map
Project Details
Address
Warszawa, Al. Jana Pawła II 13
Building Type
  • Office Building
About the Architect/Installer
Architect
Bolesław Niebudek, Marcin Witkowski