Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Przystanek kolejowy w porcie lotniczym w Balicach, Kraków

The Project
Nowy dwutorowy peron Kraków Balice wraz z wiatą i zadaszeniem to efekt kompleksowej modernizacji Międzynarodowego Portu Lotniczego Kraków Airport. Nowy przystanek z daleka wyróżnia jasna przeszklona elewacja. Jednym z najważniejszych założeń projektowych było włączenie przystanku kolejowego  w rozległą architekturę lotniska, a także zapewnienie maksymalnego komfortu pasażerom. Aby uzyskać zamierzony efekt, architekci postawili na liczne przeszklenia wykonane z ułożonych poziomo profili systemu szklenia Pilkington Profilit™.

Architekci stworzyli dwa rodzaje szklanych przegród, wykonanych z tego samego szkła – żaluzje osłaniające główną przestrzeń stacji i biegnące po całej jej długości, a także ścianę osłonową pionów komunikacyjnych  ̶  schodów, dźwigu osobowego i ruchomego chodnika, prowadzących na kładkę do terminalu.

Najważniejsza i najbardziej widoczna część elewacji przystanku została wykonana w unikatowej, indywidualnie zaprojektowanej formie szklenia żaluzyjnego. Efektem jest oryginalna konstrukcja przestrzenna zapewniająca przenikanie naturalnego światła w ciągu dnia i subtelnej gry świateł w nocy. Do jej budowy szklanej wiaty peronu wykorzystaliśmy ponad 1250 mkw. hartowanego szkła profilowego Pilkington Profilit™ K 25/60/7 T, w formie pojedynczych paneli na specjalnych wspornikach ułożonych horyzontalnie i kaskadowo zachodzących na siebie. 

W przeszkleniach korytarzy zastosowano indywidualne rozwiązanie szklenia jednowarstwowego, zapewniając maksymalne doświetlenie korytarzy miękkim rozproszonym światłem. Pojedyncze tafle szkła sprawiają, że kształty za szkłem są widoczne, a ich kontury pozostają rozmyte, zapewniając kontakt z otoczeniem zewnętrznym i zwiększając u pasażerów poczucie przestrzeni. 

Ze względu na duże natężenie ruchu w przeszkleniach zastosowano szkło hartowane, o zwiększonej wytrzymałości i wysokiej odporności na uszkodzenia czy przypadkowe stłuczenie. Aby spełnić najbardziej restrykcyjne wymogi w przeszkleniach peronu i korytarzy zastosowano szkło o większej grubości 7 mm.
  Project ReferencePL0246
  View Project Location Map
Project Details
Surface Area
1250 m²
Address
ul. Kpt. M. Medweckiego 1, Balice
Building Type
  • Transport
About the Architect/Installer
Architect
APA Architektura. Sp. z o.o. Czech, Duliński, Wróbel ul. Zygmunta Wróblewskiego 3, Kraków
Installer
"STEFANIA" KEMPSKI I WSPOLNICY BAZIOWA 33 TYCHY 43-100