Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Centrum Turystyczne Stonehenge, Wielka Brytania

The Project
Prehistoryczny kamienny krąg Stonehenge położony jest na pustkowiu, 13 kilometrów od Salisbury w południowej Anglii. Przez lata w sąsiedztwie jednej z największych atrakcji turystycznych na świecie nie było żadnej profesjonalnej bazy turystycznej. Wreszcie pod koniec 2013 r. w odległości ok. 2 kilometrów od kręgu otwarto wyjątkowe Centrum Turystyczne. Pod ogromnym dachem krytym blachą ocynkowaną i wspartym na ponad 200 nieregularnie rozstawionych słupach znajduje się obiekt podzielony na dwie części. Część wystawowa kryta jest drewnem, zaś część edukacyjno-handlową obudowano ponad 4-metrowymi szklanymi ścianami. Imponująca szklana elewacja została wykonana w systemie szklenia strukturalnego Pilkington Planar™ Intrafix z zastosowaniem superbezbarwnego szkła Pilkington Optiwhite™ i niskoemisyjnego szkła Pilkington K Glass™ OW. Obie tafle szkła zostały poddane procesowi hartowania oraz wygrzewania cieplnego (tzw. heat soak test). Zabieg ten zwiększył wytrzymałość mechaniczną szkła i odporność na obciążenia m.in. wiatrem, który w tej okolicy i na tak odsłoniętym terenie może dawać się we znaki. Z kolei na komfort cieplny we wnętrzu Centrum ma wpływ zarówno rozwiązanie konstrukcyjne (tj. zastosowanie systemu Pilkington Planar™ Intrafix), jak i użycie w szybach zespolonych szkła niskoemisyjnego Pilkington K Glass™ OW. Powłoka niskoemisyjna zapobiega ucieczce ciepła z pomieszczeń Centrum, a tym samym przyczynia się do poprawy efektywności energetycznej budynku.
Szyby zespolone na elewacji Centrum w bezramowym systemie szklenia strukturalnego Pilkington Planar™ Intrafix zostały zainstalowane przez firmę Vitrine Systems Ltd. Ten konkretny typ systemu wybrano ze względu na możliwość zastosowania szyb zespolonych i uzyskania odpowiednio wysokiej efektywności energetycznej fasady. Ograniczenie zjawiska występowania mostków termicznych było możliwe również dzięki temu, że przez zewnętrzną taflę szkła nie przechodzi żaden element mocujący a żebra szklane mocowane są prostopadle do spoiny pomiędzy wewnętrznymi taflami szyb zespolonych. Zastosowane rozwiązanie miało korzystny wpływ na estetykę fasady, a wrażenie przenikania się tego, co wewnątrz i na zewnątrz zostało spotęgowane.
  Project ReferencePL0225
  View Project Location Map
Project Details
Address
Amesbury, Wiltshire SP4 7DE, Wielka Brytania
Opening Date
2013
Building Type
  • Museums and Cultural Building
About the Architect/Installer
Architect
Denton Corker Marshall
Installer
Vitrine Systems Ltd.