Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Bernardino Luini-mässa på Palazzo Reale i Milano

The Project

Bernardino Luini var en av de ledande konstnärerna under den italienska renässansen och hans konstverk har under 2014 visats upp på en utställning på Palazzo Reale i Milano.

Av de 200 utställda konstverken visades 18 st av de mest värdefulla målningarna och skulpturerna upp bakom skyddande glas. För att säkerställa att konstverken inte bara var klart synliga ur alla vinklar utan också förblev skyddade mot yttre miljöförhållanden, åverkan och stöld så användes en skräddarsydd produkt av laminerat reflexfritt glas tillverkat av extra klart glas: Pilkington OptiView™ Protect OW. Lösningen blev en perfekt kombination av estetik och teknik, där konsten och glaset i sig blev en egen konstellation.

Pilkington OptiView™ Protect OW är ett laminerat glas med antireflexbeläggning på båda yttre ytorna. Glasets synliga ljusreflexioner är mindre än 2%, vilket ska jämföras med laminerat glas utan antireflexbeläggning vars reflexion är 8%. Produkten är tillverkad av glas med låg järnhalt vilket gör det praktiskt taget färglöst - den gröna ton som förekommer i vanligt floatglas är helt eliminerad. I kombination med att glaset praktiskt taget är reflexfritt och har ca 90% ljustransmission ger detta en synbart förbättrad genomsikt som resultat och konstverket eller vyn på andra sidan glaset kan beskådas utan störande reflexer.

Pilkington OptiView™ Protect OW är även en idealisk lösning när syftet är att skydda konstverk. Antireflexbeläggningen blockerar mer än 99% av den UVA och UVB-strålning som bidrar till blekning av färger och pigment, sönderdelning av bindemedel och fernissa samt strukturella förändringar (exemplevis färgkrackelering). Produkten har dessutom extra säkerhetsegenskaper då Pilkington OptiView™ Protect OW med 12,8 mm tjocklek har motståndsklass P2A, vilket ger ett tryggt skydd mot angrepp. I händelse av yttre åverkan hålls det laminerade glaset samman av PVB vilket ger optimalt skydd för exempelvis skyltfönster eller som monter för dyrbara konstverk.

Foto: ©Andrea Scurati

  Project ReferenceSE0001_IT
  View Project Location Map
Project Details
Address
Piazza del Duomo 12 Milano, Italien ‎
Opening Date
09 Apr 2014
Building Type
  • Museums and Cultural Building
About the Architect/Installer
Installer
Pilkington Italia