Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Alnes Besökscenter, Godöya, Norge

The Project
Besökscentret invigdes i oktober 2016 av H.M Drottning Sonja och är placerat mellan den gamla Alnes fyren och havet. Ytan är ca 700 m² och den stora glasfasaden mot havet med Pilkington Suncool™ 50/25 inbjuder till att beskåda västerhavet på nära håll. Det bedrivs kaféverksamhet för besökare i lokalerna och de används även till konserter, utställningar och utbildning. Under det första året besöktes centret av 130.000 besökare!
Byggnaden känns större inifrån än vad den ser ut från utsidan. Det mesta av taket och väggarna täcks av jord och vegetation och på så sätt syns mycket lite av centret från landsidan. Fyren har varit ett landmärke i över 160 år och är fortfarande i drift, men är sedan 1980-talet automatiserad.
  Project ReferenceSE0042
  View Project Location Map
Project Details
Address
Alnesgard, Godöya, Norge
Opening Date
Oct 2016
Building Type
  • Public
About the Architect/Installer
Architect
Sandbakk & Pettersen Arkitekter