Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Salford Central Railway Station, Manchester

The Project

Pilkington Planar™ glazing is on the right track following its specification in the brand new entrance at Salford Central Railway Station, situated in the City of Salford, Greater Manchester. More than 600 m² of Pilkington Planar™ is featured in the redevelopment of this important station. The new glazing complements the existing structure, which includes sky lights, external walls and vertical glazing for a new glass structure at the station’s main entrance, making the station concourse more accessible for commuters.

Architects Austin Smith-Lord LLP wanted to create a light, open, safe and secure space that was safely accessible from the busy main road on which it is situated. The large, unobstructed expanses of glass and seamless joints between adjacent panels of Pilkington Planar™ allow for minimal structural interference and maximum clarity. This design flexibility transformed the old dark station into a modern, light, relaxing space.

Pilkington Planar™ specification

Walls
365 m² of 12 mm heat soaked toughened Pilkington Optifloat™ Clear THS supported by 19 mm Pilkington Optifloat™ Clear THS toughened glass fins with Pilkington standard 905j bolts and rods and vertical splices

Roof
130 m² laminated Pilkington Optifloat™ Clear glass

Skylights
97 m² laminated Pilkington Optifloat™ Clear glass
supported by 21.5 mm laminated Pilkington Optifloat™ Clear glass beams with Pilkington standard 905j bolts and stainless steel pin joints

  Project ReferenceUK0059_ProRef
  View Project Location Map
Project Details
Surface Area
600 m²
Address
Salford
Building Type
  • Transport
About the Architect/Installer
Architect
Austin Smith Lord, Liverpool
Installer
Axion Structural Glazing Ltd., Cosford, Tel: 01902 374402