Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

October Cottage Lincolnshire

The Project

The house in Sleaford Lincolnshire was built approximately 12 years ago on an individual plot along a quiet country road. It has a large entrance porch with a large hallway including an oak staircase, which leads to a welcoming lounge with a feature brick and beam fireplace that gives the feeling of a country cottage. 

The kitchen is open plan with a reclaimed brick oven chimney, surrounded by oak beams. Upstairs the property has four bedrooms, two of which have en-suite facilities and one family bathroom.    

The owners have recently spent approximately £70,000 building a bespoke orangery with a lantern roof, creating a light and airy space bringing the garden into the home. Having researched extensively the main suppliers of this sort of orangery they selected  Charles Christianson for their design, build quality and value for money. 

The owners wanted to create a room in the garden which we could use all year round and looked as if it was an original feature of the home. It needed to look more than just a conservatory – including a lot of glass, and quality finishing touches to the woodwork. They knew it wouldn’t be easy to have a window cleaner reach all roof areas, so wanted something that would be straightforward to maintain and allow them to enjoy our free time, rather than spend hours cleaning the conservatory, so they opted for Pilkington Activ™ self-cleaning glass.

It was important that the kitchen appeared part of the orangery in order to provide a family living space which was stylish, in-keeping with the cottage look and would be used all year round.  This has proved the case as it now provides a family room which is so versatile and can be used for so many purposes.  

The Orangery took approximately four months to complete and has exceeded all expectations. The orangery has added value to the property and more importantly provided a fabulous room to the house which is the extremely well used. The owners commented “We have no regrets whatsoever and would recommend an extension similar to this to anyone who is looking for something that is more than a conservatory”.

  Project ReferenceUK117_ProRef
  View Project Location Map
Project Details
Address
Sleaford, Lincolnshire
Opening Date
01 Mar 2012
Building Type
  • Residential / Domestic
About the Architect/Installer
Installer
Charles Christianson