Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Solina utsiktstorn och gondolstation, Polen

The Project

Polens premiärminister, Mateusz Morawiecki, hyllade öppnandet av ett nytt utsiktstorn och gondolbana i Bieszczadybergen som en investering som kommer att stärka dragningskraften i Solina, ett välkänt turistområde.

Vid invigningen framhöll Morawiecki att Solina är en vacker plats där naturen är orörd av människan. Det pittoreska semestermålet i sydöstra Polen är känt för sina skogsklädda toppar och stora öppna vatten, där även den största konstgjorda sjön i landet finns.

Omgivningarna gör Solina lika populär bland fåglar som turister. Området är hem för 130 olika fågelarter, inklusive örnar, hökar, sparvhökar, tärnor, svarttärnor och sångfåglar; samtidigt som den är belägen på en huvudsaklig fågelvandringsled.

Att skydda Solinas fågelbestånd var högsta prioritet för de två grupperna bakom turistattraktionen,PKL Group (Polish Cableways), som tillhandahåller hållbara bergsturismtjänster, och PFR Group (The Polish Development Fund), en statlig finanskoncern som investerar i hållbar samhällsutveckling, som ägnat stor uppmärksamhet åt fågelarternas behov under hela design- och byggfasen.

De valde specialglas för gondolstationen och utsiktstornet för att skydda de fjäderbeklädda grannarna.


Pilkington AviSafe™, ett innovativt glas designat för att skydda fåglar, specificerades för projektets glasning. Dess unika mönstrade UV-förstärkta beläggning stör reflektionen på glaset och hjälper fåglar att se en tydlig barriär.

Jason Eggerton, UK Specifications manager på Pilkington United Kingdom Limited, en del av NSG Group, förklarade: "Experter urskiljer tre effekter som leder till att fåglar kolliderar med glas.

"Spegeleffekten är när fåglar misstar glasets reflektion som verklighet. Hörn av byggnader eller smala passager kan också leda till kollisioner eftersom de tillåter fåglar att se livsmiljön på andra sidan av byggnaden. För det tredje är genomflygningseffekten där fåglar kanske inte heller ser den genomskinliga barriären och siktar på att flyga in i en byggnad till en sittplats, till exempel i ett atrium.

"Gondolstationen och utsiktstornet är omgivna av skogar som gör fågelkollisioner på grund av reflektioner av träden till en särskild risk. Pilkington AviSafe™ stör dessa reflektioner och gör glaset mer synligt"

Beläggningen bygger på principen att fåglar ser i ett annat ljusområde än människor, vilket gör Pilkington AviSafe™-glas mer synligt för fåglar samtidigt som det förblir estetiskt tilltalande på utsidan. Från insidan är det knappt synligt för det mänskliga ögat.

Det användes i de stora moderna glasfasaderna på gondolstationen i kombination med Pilkington Suncool™70/35 och Pilkington Optilam™-glas, vilket säkerställer effektiv värmeisolering, solskydd och säkerhet.

Pilkington AviSafe™-glaset tillverkades vid Pilkington United Kingdom Limiteds anläggning i St Helens.

Jason Eggerton fortsatte:"Att göra byggnader verkligt hållbara går utöver utsläpp och energieffektivitet. Arkitekter och specialister måste i allt högre grad överväga hur deras projekt också påverkar det lokala djurlivet.

“Pilkington AviSafe™ har ett tydligt värde i naturreservat, skogar och berg i Solina. Men många av världens större städer ligger på fågelvandringsleder, där höga, glasade byggnader kan öka risken för kollisioner.

"Vi är stolta över att stödja ett projekt med så hög prestige och ekonomisk betydelse i Polen, och att bidra till att hjälpa Solinas turistindustri att behålla sin minimala påverkan på naturen och det lokala djurlivet."


  Project ReferenceSE0017_PL
  View Project Location Map
Project Details
Surface Area
ca. 1200 m²
Address
38-610 Solina, Polen
Opening Date
01 Jul 2022
Building Type
  • Leisure
  • Transport
Client
Polskie Koleje Linowe
About the Architect/Installer
Architect
Biuro projektowe ANTEMIO - Kraków
Installer
ALUPRIM
Benefit Led Categories
  • Safety Security
  • Solar Control
  • Special Applications