Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Panda Talo

The Project

Ähtärin eläintarha on perustettu vuonna 1973 ja on Suomen vanhin luonnoneläinten eläintarha. Ähtäri Zoo Snow Panda talo valmistui juuri ennen kuin kaksi Pandaa, Lumi ja Pyry saapuivat Kiinasta Suomeen tammikuussa 2018. Pandatalon suunnittelussa on otettu huomioon luonnossa elävien Pandojen tottumukset ja ympäristö, jossa niitä voidaan tavata. Sisätiloissa luonnonmukaisten olosuhteiden luominen on ollut haastavaa, koska ilman suhteellisen kosteuden ja lämpötilan, sekä vaaditun valaistuksen on täytettävä Tiibetin vuoristossa Keski-Kiinassa sijaitsevien Pandojen elinympäristön olosuhteet. Tiivis yhteistyö Kiinan johtavien Panda asiantuntijoiden kanssa, on auttanut luomaan parhaat sisätiloissa saavutettavissa olevat olosuhteet, joilla Pandojen elämä olisi mahdollisimman lähellä heille tuttua elinympäristöä.

Sisustussuunnittelun avainkysymys oli Pandojen olosuhteiden luonnollisuus ja toimivuus. Sisustussuunnittelua tukivat Kiinalaisten asiantuntijoiden antamat ohjeet ja tiedot, jotka sisälsivät tarkat vaatimukset eläinten tarhaamiselle. Esimerkiksi lämpötilavaatimukset ovat korkeintaan +25°C kesällä ja noin +10°C talvella. Ilman suhteellisen kosteuden tulisi olla 50-60% koko vuoden ajan.

Ähtärin Pandatalossa on Pandojen hoitamiseen tarkoitetut tilat, yleisölle avoin katselualue, ravintola / kahvila, kesäterassi ja matkamuistomyymälä. Rakennuksen sisätilat käsittää lähes 2500 neliömetriä ja Pandan ulkopuutarha on noin 3000 neliömetriä.

Kiinalaiset Pandakeskuksen asiantuntijat ovat tunnustaneet ÄhtärinPpandatalon yhdeksi maailman parhaiten rakennetuista Pandataloista ja ulkopuutarhoista Kiinan ulkopuolella.

Panda-talon lasitus:

Pandatalossa lasia on käytetty laajalti sekä julkisivuissa, terasseilla, että sisätiloissa. Lasitus on tarkkaan harkittu ja mitoitettu kestämään 100 kiloa painavan Pandan törmäyksen.

Sisäkaiteissa on käytetty heijastamatonta karkaistua ja laminoitua Pilkington OptiView™ Ultra Protect T 16,8 -lasia, joten karhu ei näe vihollisia omassa heijastuksessaan. Samaan aikaan Pandatalon vierailijat näkevät Pandat paremmin, koska lasi on lähes näkymätön.

Panda Housen suurimmat lasipinnat ovat pohjoiseen pandojen piha-alueelle päin. Luonnonvalon määrän optimoimiseksi lopulliset lasirakenteet suunniteltiin vain paikan päällä. Siten lasiyksiköt sijoitettiin 3 asteen kulmaan. Eristyslasiyksiköt on toimittanut Seloy Oy.


Pohjoisen puoleiset lasit, pandan tilat:

6 mm Pilkington Suncool™ 70/35 AC - 12 mm Argon 90% - 6 mm Pilkington Optitherm™ S1N - 10 mm Argon 90% - Pilkington Optilam™ Clear T 16,8
Lasielementin tekninen suorituskyky: Ug-arvo = 0,97; LT = 61%; g = 49%

Pohjoisen puolen lasitus, vierailutilat:

6 mm Pilkington Suncool™ 70/35 AC - 12 mm Argon 90% - 6 mm Pilkington Optitherm™ S1N - 14 mm Argon 90% - 12,8 Pilkington Optilam™ Therm S1N
Lasielementin tekninen suorituskyky: Ug-arvo = 0,62; LT = 61%; g = 44%

Kaikissa Pandatalon ulkoseinien ikkunoissa on ulkolasina kondensoitumista estävä Pilkington Suncool™ 70/35 AC pinnoite, nämä lasit antavat tehokkaan auringonsuojauksen sisätiloihin ja näin tilojen liikalämpeneminen estetään.

Snow Panda House avattiin virallisesti lauantaina 3. maaliskuuta 2018

  Project ReferenceFI0067_ref
  View Project Location Map
Project Details
Surface Area
932 m²
Address
Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri, Finland
Opening Date
03 Mar 2018
Building Type
  • Public
  • Leisure
About the Architect/Installer
Architect
Architectural Office Jääskeläinen Oy
Installer
Stroitel Oy, Lasielementtivalmistaja: Seloy Oy
Benefit Led Categories
  • Solar Control
  • Special Applications
  • Thermal Insulation