Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Näköalatorni ja gondoliasema, Solina

The Project
Solina, joka sijaitsee Puolan Bieszczady-vuoristossa, on yksi maan kauneimmista turistikohteista. Se koostuu upeasta padosta ja laguunista. Se on myös lähellä Bieszczadyn kansallispuistoa, josta löytyy sekä villieläimiä että kukoistava lintupopulaatio. 

Solinan lintukannan suojeleminen oli etusijalla kahdelle matkailukohteen takana olevalle ryhmälle. PKL Groupille (Polish Cableways), joka tarjoaa kestäviä vuoristomatkailupalveluita ja PFR Groupille (The Polish Development Fund), joka on valtion omistama rahoitusryhmä. He panostavat kestävään yhteiskunnalliseen kehitykseen ja kiinnittivät tarkasti huomiota lintulajien tarpeisiin suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa.

Yksi näköalatornin ja gondoliasemien suunnitteluprosessiin osallistuneiden arkkitehtien tärkeimmistä tavoitteista oli määrittää lasit, jotka auttaisivat suojelemaan höyhenpeitteisiä ystäviämme.
Ilmeinen valinta oli Pilkington AviSafe™. Se on innovatiivinen lasi, joka on kehitetty vähentämään lintujen törmäyksiä lasiesteisiin. Sen erityinen kuvioitu pinnoite parantaa UV-säteilyn heijastusta ja vääristää valon heijastuksia, jolloin linnut näkevät sen esteenä.

Turistikeskus ja Solinan padon ylittävä gondolihissi avattiin virallisesti 1.7.2022, ja se on Bieszczady-vuorten uusin matkailukohde. PKL-gondoliasemat sijaitsevat metsäisellä alueella, jossa asuu paljon erilaisia lintuja. Gondoliasemat ovat modernia arkkitehtuuria ja niissä on suuri lasipinta-ala.

Lintujen suojaamiseksi mahdollisilta törmäyksiltä lasin kanssa määritettiin Pilkington AviSafe™. Lasissa on erityinen pinnoite, joka lisää ultraviolettisäteilyn heijastusta, jonka linnut näkevät täydellisesti. Ihmisille Pilkington AviSafe™ näyttää ja toimii kuten mikä tahansa lasi, joka tarjoaa kirkkaan näkyvyyden ja hyvän valonläpäisyn.
Lintuturvallista lasia on käytetty gondoliaseman ja näköalatornin julkisivuissa. Karkaistua ja lämmöneristystestattua Pilkington AviSafe™ THS:ää on käytetty yhdessä karkaistujen korkean suorituskyvyn aurinkosuojalasin Pilkington Suncool™ 70/35 T ja Pilkington Optilam™ Therm -laminoidun lämmöneristyslasin kanssa kolminkertaisissa eristyslasielementeissä. 
Pilkington AviSafe Insulight™ Triple -eristyslasielementit eivät ainoastaan suojaa lintuja, vaan varmistavat erinomaisen lämmöneristyksen, auringonsuojan ja turvallisuuden.

Gondolin sisääntuloasemien seinät tehtiin laminoidusta lintuturvallisesta 12,8 mm Pilkington AviSafe Optilam™ -lasista.
Pilkingtonin lasia käytettiin myös näköalatornin terassin kaiteisiin. Tärkein vaatimus lasille oli tarjota esteetön näkymä. Se on saavutettu erityisen kirkkaan ja vähärautaisen Pilkington Optiwhite™ lasin ansiosta. Tuote on värineutraali, mikä mahdollistaa lasin takana näkyvän maiseman värien näkymisen luonnollisesti. Lasin avulla näkymä on selkeä 50 metrin korkeudelta läheiseen järveen ja vuorille.
Terassin kaiteet valmistettiin 21,5 mm Pilkington Optilam™ OW T Screen Printed karkaistusta ja laminoidusta erikoiskirkkaasta lasista, jossa on silkkipainettuja pisteitä. Esteettömän näkymän lisäksi ne tarjoavat turvallisuutta terassin vierailijoille ja linnuille.

Edistyksellinen suunnittelu ja projektiin räätälöityjen ratkaisujen määrittely takasi mukavuuden kaikille uuden matkailukeskuksen käyttäjille. Oikeaa lasi oikeassa paikassa suojaa niin lintuja kuin ihmisiäkin ja tarjoaa Solinassa vieraileville turisteille unohtumattoman kokemuksen.

  Project ReferenceFI_PR0094
  View Project Location Map
Project Details
Surface Area
1400 m²
Address
38-610 Solina, Puola
Opening Date
Jul 2022
Building Type
  • Leisure
About the Architect/Installer
Architect
ANTEMIO suunnittelutoimisto, Krakova, Puola
Installer
Julkisivu: ALUPRIM. Kaiteet:"SZ" Zarabski Balustrade. Lasit: Pilkington IGP
Benefit Led Categories
  • Safety Security
  • Solar Control
  • Special Applications
  • Thermal Insulation