Enerparcin uusi toimistorakennus Hampurissa esittelee rakennukseen integroitujen aurinkopaneelien monipuolisia sovellusmahdollisuuksia. Seitsemänkerroksinen noin 10 000 neliömetrin suuruinen toimistorakennus sijaitsee kuuluisassa Hafencityssa Elben rannalla, mikä näyttää rakennusmateriaalin luovaa vetovoimaa ja sen laajoja mahdollisuuksia tulevaisuudessa.
HHS Planer + Architekten AG voitti arkkitehtuurikilpailun ja sai toimeksiannon suunnitella ja toteuttaa uusi toimistorakennus Enerparc AG:lle. Asiakas ei ole vieras aurinkoenergiateollisuudessa Saksassa tai kansainvälisesti, ja heidän toimintaansa kuuluu aurinkovoimaloiden suunnittelu, rakentaminen ja käyttö. Alusta asti oli selvää, että uuden toimistorakennuksen tulisi tehdä uusiutuvan energian tuottamisen mahdollisuudet näkyviksi.
Enerparc saa paljon hyötyä Elbestä
Kiinteistö Elbbrückenin kaupunginosassa (Kirchenbauerstrasse, Hampuri) on avoin ja suuntautuu etelään Elben suuntaan. Hafencityn yleiskaavan määräykset olivat tiukkoja ja rakennuksen korkeus, rakennusmateriaalit ja ulkonäön piti noudattaa yleiskaavaa. Ulkonäön osalta he halusivat toteuttaa kaupungin punaisen osan. Siksi julkisivu päällystettiin punaisella keramiikkapaneelilla. Kuution sisällä on sisäpiha, joka jatkui kerrosten läpi lasikatolle asti. Katolla, julkisivulla ja ylimmän kerroksen terassilla integroidut aurinkopaneelit.
Rakennuksessa on ravintola ensimmäisessä kerroksessa ja tilavia toimistotiloja ylemmissä kerroksissa. Länsi-, pohjois- ja itäsivuilla on yhden ja kahden hengen toimistotiloja Etelässä, upealla näkymällä Elbelle, sijaitsevat avokonttorit.
Aurinkopaneelit kattavat 30 % sähköntarpeesta
Yhteensä Pilkington Austria toimitti noin 320 neliömetriä 3K lasielementtejä Pilkington Insulight™ Triple -paneeleilla, joissa on Pilkington Sunplus™ BIPV integroituina aurinkopaneeleina. Paneelien kokonaistuotto on noin 30 kWp, mikä tarkoittaa, että 30 % rakennuksen vuotuisesta sähköntarpeesta katetaan uusiutuvalla energialla.
Hafencityn yleiskaavan mukaan kattopinta-ala olisi pitänyt täyttää viheralueella, mutta kaupunkisuunnittelijoiden kanssa sovittiin, että siihen voitiin asentaa lasikatto integroiduilla aurinkopaneeleilla. Neliömäiset aurinkokennot kattoelementeissä ovat mielenkiintoinen silmänilo ja luovat mielenkiintoisia shakkimaisia varjoja atriumiin.
Erikoisaurinkopaneeleita Pilkington Sunplus™ BIPV käytetään eteläisellä julkisivulla. Nämä ovat leikattuja aurinkokennoja, jotka tarjoavat parhaan yhdistelmän uusiutuvan energian tuotantoa ja näkymää ulos. Lasijulkisivussa aurinkopaneelien käyttö on rajoitetumpaa, koska on tärkeää että ne eivät erotu liikaa kaupunkikuvasta.
Puoliläpinäkyvä aurinkoteknologia Pilkington Austriasta
Asiakas halusi välttää tyypillistä kuvaa neliömäisistä aurinkokennoista julkisivussa ja päätyivät Pilkington Austrian ratkaisuun. Tällä tekniikalla solut leikataan ohuiksi nauhoiksi laserilla, sitten ne liitetään yhteen ja useita nauhoja asennetaan aurinkopaneeliin. Paneelien aurinkokennojen peittävyysprosentti on noin 50 %, mikä tarjoaa erittäin hyvän kompromissin energiansaannin ja valon läpäisyn välillä.
Integroitu aurinkopaneeli – ei ristiriitaa hyvän suunnittelun kanssa
"Näet, että näet paljon", kuvailee Andreas Wiege, HHS Planer + Architekten AG:n kumppani, näkymää puoliläpinäkyvän aurinkoteknologian läpi."Jos vieressä on selkeä näkymä, silmä voi lisätä paljon enemmän yksityiskohtia. Tämä liittyy enemmän kaihtimiin ja säleisiin kuin aurinkokennoihin,” hän jatkaa. Enerparcin projekti osoittaa integroitujen aurinkopaneelien monia mahdollisia käyttötapoja, jotka eivät millään tavoin ole ristiriidassa hyvän suunnittelun kanssa. Julkisivut voivat auttaa merkittävästi uusiutuvan energian tuotannossa.
Photography: © Constantin Meyer