Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Våler Kirke

The Project

Natt til 29. mai 2009 brenner Våler kirke ned. Kirken var reist i 1805 og restaurert flere ganger senere. Den var en hvitmalt korskirke med høyt klokketårn, våpenhus, kirkerom med benker på hver side oppover, alter innerst, og prekestol på veggen. Brannen var påsatt. Ingen er ennå stilt til ansvar for ildspåsettelsen. Branntomta var knapt ryddet før diskusjonen startet om hvor ny kirke skulle reises og hvordan den skulle se ut. Ganske snart utkrystalliserte det seg to syn: ei gruppe, blant annet fellesrådet og kirkens ansatte ønsket helst ny kirke på ny tomt. Ei gruppe organiserte seg som «Menighetsgruppa for ny kirke på gammel tomt». Dermed startet en opprivende strid som gjorde vondt for mange i Våler.

For å få utbetalt forsikringspengene skulle ny kirke vært reist innen fem år etter brannen. Men på grunn av strid og forsinkelser fikk Våler fristen forlenget med ett år.

Høsten 2011 lyses det ut arkitektkonkurranse og 239 arkitekter fra 23 land deltar. Det er bare det nye operabygget i Oslo som har hatt lignende stor oppslutning i en arkitektkonkurranse. Der kom det inn 240 forslag. Daværende kirkestatsråd Rigmor Aasrud griper inn og gjør det i et brev 14. desember 2011 klart at departementet ikke vil tillate at det blir bygd ny kirke på den gamle tomta. Men kirkestriden fortsetter i Våler.

12. mars 2012 kåres vinneren av arkitektkonkurransen. Juryen har gått enstemmig inn for sivilarkitekt Espen Surneviks forslag «En med to av tre». Under fortsatt strid vedtar et flertall i kommunestyret 5. november 2012 å bevilge 22 millioner kroner til ny kirke på ny tomt. Da har Norske arkitekters landsforbund i mellomtida gjort det klart at forbundet vil kreve kommunen for millionerstatning dersom ikke vinnerutkastet blir realisert. Resultatet av en arkitektkonkurranse er juridisk bindende. Martin M. Bakken får anbudet på Våler nye kirke. Byggestart 19. november 2013. Grunnsteinen legges ned 14. mars 2014 av konfirmantene Silje Kjeverud og Christian Tøraasen. 24. mai 2015, første pinsedag. Kirken vigsles med stor festivitas.

Nye Våler kirke er reist nesten på dagen seks år etter brannen. Den har kostet 62 millioner kroner, fordelt på 37 millioner i forsikringspenger og 22 + 5 millioner kroner fra kommunen. Kirken er reist i stål, med kledning i ubehandlet malmfuru og innvendig panelt med bjørkefinér. Den har ei grunnflate på 800 kvadratmeter og har 350 faste sitteplasser. Det har blant annet gått med 8.000 tømrertimer på bygget. Nytt orgel med 31 piper er bygget av Richard Rensch Orgelbau, Tyskland. Monteringen i Våler begynner i sommer, og det blir innvielse i november. Orgelet koster 4,6 millioner kroner.

Konkret materialiserer temaet seg i det nye kirke i form av hvordan dagslyset kommer inn i bygget. Dette lyset fyller rommene med et optimistisk og sakralt lys. Lyset spres utover menigheten som symbol på det som fortrenger mørket. Vinduer i vegger og tak slipper inn mye lys. Taket på tårnet består av et glassfelt på 14 m2. Speil er tekt ut på veggen. Farget glass sitter i utforingene – oppe, nede og på siden. Oppstandelsesfrisen omkranser koret som en glorie. Den er tenkt og formet abstrakt. Vinduene er skulpturer. Glassveggen er selve lysinslippet i kirken – og i tillegg til vinduene er det brukt speil og lilla brennlakkert glass. Det kommer mest lys inn i senter av veggen, mens vinduene smaler desto lenger man kommer ut i glorien. Glorien er bilde på oppstandelsen og kraften som omkranser Kristus. Vi har arbeidet sammen med kunstneren Espen Dietrichson, som har gjort innvendig glassarbeid.

Arkitekt: Espen Surnevik
Fotograf: Vegard Kleven

  Project ReferenceNO0058
  View Project Location Map
Project Details
Surface Area
160 m²
Address
Fv508 180 2436 Våler i Solør Norge
Opening Date
2015
Building Type
  • Public
About the Architect/Installer
Architect
MNAL Espen Surnebys
Installer
Martin M. Bakken
Benefit Led Categories
  • Decoration
  • Special Applications