Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Havnespeilet, Sandnes, Norwegia

The Project

Realizacja projektu budynku Havnespeilet stanowi pierwszy krok w najbardziej ekscytującym przedsięwzięciu urbanistycznym Norwegii, jakim jest park portowy Sandnes-Havneparken. Ten rekreacyjny teren, usytuowany w północnej części centrum, stanowi wizję „Miasta przyszłości”- z obszarami zieleni miejskiej, promenadami portowymi, pomostami i miejską plażą, o łącznej powierzchni 153 000 . Ponad 1/3 obszaru stanowią obiekty budowlane, takie jak sklepy, restauracje, biura i hotele. W przeszłości, ta część miasta była centralnym punktem handlowym i przeładunkowym, ze względu na bliskie położenie portu. Obecnie, władze miasta dążą do wyeliminowania ruchu samochodowego na tym obszarze, poprzez rozbudowę sieci komunikacji miejskiej oraz realizację podziemnego parkingu.

W projekcie budynku Havnespeilet użyto szkła Pilkington Suncool™ 30/17, które charakteryzuje się niską przepuszczalnością energii słonecznej, przy jednoczesnym zachowaniu izolacyjności cieplnej. Pilkington Suncool™ świetnie sprawdza się na dużych powierzchniach przeszklonych, gwarantując właściwą kontrolę nasłonecznienia, przy zachowaniu wysokiego poziomu oświetlenia wnętrz. Dodatkowo, projekt został wzbogacony o motyw kolorystyczny, dzięki Pilkington Spandrel Glass Emaliowany w kolorze szarografitowym (RAL 7024).

  Project ReferencePL0352
  View Project Location Map
Project Details
Address
Havneområdet 4, 4306 Sandnes, Norwegia
Opening Date
2016
Building Type
  • Public
  • Leisure
  • Office Building
About the Architect/Installer
Architect
PLANK Arkitekter AS