Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Biblioteka multimedialna Louisa Aragona, Martigues, Francja

The Project
Biblioteka Louisa Aragona powstała w 1981 roku i od tego czasu znacząco wzrosła liczba korzystających z niej osób, w związku z czym budynek wymagał remontu i zwiększenia powierzchni o 1400 m². Obiekt usytuowany jest na wyspie, pomiędzy dwoma kanałami. Ta miniaturowa „Wenecja” podlega przepisom urbanistycznym, określającym boczną linię zabudowy i ograniczenia wysokości, które doprowadziły do opracowania liniowej rozbudowy obiektu. Należało nie tylko ponownie przemyśleć całość wewnętrznej struktury budynku, ale również dostosować ją do rozwijających się narzędzi cyfrowych i środków komunikacji komputerowej. Wreszcie konieczne było unowocześnienie biblioteki, zwracając szczególną uwagę na lokalne przepisy przeciwpożarowe. Dla architekta, Emile Pamart, celem było zapewnienie maksymalnie otwartych przestrzeni pracy, aby osiągnąć lepszą komunikację pomiędzy różnymi funkcjami w obiekcie, wokół dużego centralnego patio. Modularna konstrukcja oraz gra poziomów i pustych obszarów umożliwiły stworzenie bardzo różnorodnych przestrzeni i brył. Architekt zdecydował o całkowitej transparentności wnętrz, aby uwypuklić ich wizualne walory i otworzyć je na zewnątrz.

Do projektu wybrano szkło Pilkington Pyrostop®, ponieważ spełniało ono wymagania architekta oraz dwa konieczne warunki: przezroczystość i bezpieczeństwo. Doceniono również parametry ognioodporne tego typu szkła ze względu na fakt, że zarówno podłogi, jak i framugi drzwi i okien w budynku wykonane są z drewna. Wybrano pojedyncze szkło Pilkington Pyrostop® 30-10 o grubości 15 mm (30 minut szczelności i izolacyjności ogniowej) mocowane w drewnianych ramach, które spełniało wymagania ochrony przeciwpożarowej. Ten rodzaj szkła zapewnia również dobrą izolacyjność termiczną, pozwalającą uniknąć rozprzestrzeniania się pożaru do innych pomieszczeń budynku wskutek promieniowania cieplnego.
  Project ReferencePL0439
  View Project Location Map
Project Details
Surface Area
500 m²
Address
Quai des Anglais 13500 Martigues Francja
Opening Date
2004
Building Type
  • Leisure
  • Museums and Cultural Building
  • Internal Glazing
Client
Miasto Martigues
About the Architect/Installer
Architect
BET bezpieczeństwo pożarowe / SSI HELIATEC; architekt Emile Pamart
Installer
COMPTOIR NIMOIS DU VERRE ZI AEROPOLE - ILOT 4 GARONS F-30128 00 33 4 66 70 01 40 00 33 4 66 70 01 62
Benefit Led Categories
  • Fire Protection