Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Vattenfalls biobränsleanläggning Carpe Futurum, Uppsala

The Project
Carpe Futurum är latin och betyder Fånga framtiden. Det är även namnet på Sveriges senaste biobränsleanläggning i Uppsala. Pilkington Profilit™ hjälper detta spektakulära, klimatsmarta och hållbara projekt att nå sin förnybara agenda.

Carpe Futurum representerar en av de största Pilkington
Profilit™-strukturerna som hittills byggts. Anläggningen använder förnybara bränslen som består av olika typer av träbaserad biomassa, såsom återvunnet trä, bark, flis och sågspån för att leverera 110 MW värme till det lokala värmenätet.

Anläggningen, som har designats av Liljewall Arkitekter, krävde ett hållbart glas som skulle passa perfekt in i Carpe Futurum-projektets värld. Glaset behövde också tillgodose behoven för en modern konstruktion som syns på Uppsalas "skyline" och smälta in med stadens andra landmärken, såsom dess slott, katedral och vattentorn.

Pilkington
Profilit™ självbärande U-formade kanalglas, installerade i en stålkonstruktion, gav den perfekta fasadlösningen – med alla element som behövs för praktiska funktioner och kreativitet.

Dess keramiska färgsystem, levererat av Pilkington Bauglasindustrie, möjliggör ett jämnt, högkvalitativt utseende som ger utmärkt väder- och tidsbeständighet samt tillåter kreativ och symbolisk design. Ett mönster av genomskinligt och orangemålat kanalglas, avsmalnande högre upp, representerar processen för vattenavdunstning (grunden för elproduktion – när vattenångan svalnar överförs den extra värmen via fjärrvärmenätet till bostäder och företag).

Användningen av extra klart glas säkerställer en sann färgåtergivning för glaskanalerna som målats på baksidan. Glaset kan monteras vertikalt eller horisontellt utan separata profiler mellan glaskanalerna, vilket säkerställer fri och skuggfri ljustransmission. Den cirka 4 800 kvadratmeter stora fasaden består av 11 glasband med en längd av 2894 mm vardera.

Det breda utbudet av högkvalitativt kanalglas har möjliggjort designfrihet och unika glasmontage och Uppsalas biobränsle-anläggning är ett utmärkt exempel på hur kreativa glaslösningar kan skapas genom användning av kanalglas.


Inglasningen av turbinbyggnaden och transportbron har gjorts av Vitrea Oy, Pilkington Profilit™-partner från Finland.
  Project ReferenceSE0013_GL
  View Project Location Map
Project Details
Surface Area
9000 m²
Address
Bolandsgatan 16, 753 23 Uppsala
Opening Date
2020
Building Type
  • Commerical Building
Client
Vattenfall
About the Architect/Installer
Architect
Liljewall Arkitekter
Installer
Vitrea Oy
Benefit Led Categories
  • Glass Systems