Close 
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Galeria Siedlce

The Project
Galeria Siedlce to pierwsze i największe w regionie nowoczesne centrum handlowo-rekreacyjne, spełniające najwyższe wymagania stawiane zrównoważonej architekturze, przyjaznej użytkownikom i środowisku.

Z uwagi na położenie głównej fasady Galerii od nasłonecznionej południowo-zachodniej strony, architekci zdecydowali o zastosowaniu innowacyjnej osłony przeciwsłonecznej w postaci 500 mkw. szyb zespolonych Pilkington Insulight™ Sun z żaluzjami ScreenLine®. Żaluzje zostały hermetycznie zamknięte pomiędzy dwiema taflami szkła, a ich elektrycznym sterowaniem zarządza komputer połączony z czujnikiem natężenia oświetlenia. Odpowiednie ustawienie listewek w okresie największego nasłonecznienia, pozwala uzyskać całkowite lub częściowe zasłonięcie przeszklenia, ograniczające przepuszczalność energii słonecznej, zaś zimą zwiększyć ilość biernej energii słonecznej, ogrzewającej wnętrza.

Aby uzyskać jak największą efektywność energetyczną w pozostałych przeszkleniach wykorzystano ok. 970 mkw. szyb zespolonych Pilkington Insulight™ Sun wykonanych z wysokoselektywnego hartowanego szkła przeciwsłonecznego Pilkington Suncool™ 66/33 T, co pozwoliło osiągnąć wysoką przepuszczalność światła, niską przepuszczalność energii słonecznej oraz wysoką izolacyjność cieplną.

Energooszczędne przeszklenia Galerii Siedlce zapewniają użytkownikom również bezpieczeństwo. W szybach zespolonych Pilkington Insulight™ Sun zastosowano przeciwsłoneczne szkło w wersji hartowanej, o większej wytrzymałości mechanicznej i odporności na wysokie różnice temperatur. W celu maksymalnej ochrony połączono je ze szkłem laminowanym Pilkington Optilam™ Clear o grubości 8,8 mm.
  Project ReferencePL0234
  View Project Location Map
Project Details
Surface Area
1470 m²
Address
ul. Piłsudskiego 74, Siedlce
Opening Date
2014
Building Type
  • Commercial
About the Architect/Installer
Architect
Bulak Projekt